maanantai 15. heinäkuuta 2013

Ryhmätyöskentelyä röntgenissä

Perjantaina vierailin röntgenosastolla Anne Leppämäen opastuksella. Leppämäki on osastonhoitaja, mutta aikaisemmin on työskennellyt röntgenhoitajana. Aloitimme kieroksen seuraamalla eri toimenpiteitä tutkimushuoneissa. Tutuin huone niin minulle, kuin varmasti monelle muullekin, oli luukuvaushuone. Näitä sairaalassa on kolme. Tutkimushuoneita on yhteensä yhdeksän: angiohuone, mammografiahuone, läpivalaisu (LPV) huone, luukuvaushuoneet, ultraäänihuone, tietokonetomografiahuone (TT) ja magneettihuone. Nuo nimet eivät ainakaan minulle kertoneet paljoakaan, joten selvennän sitä myös tässä.

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia. Tämän avulla saadaan eroteltua yksityiskohtia kuten luita tai verisuonia. Apuna käytetään myös varjoainetta, joka saa verisuonet näkymään kuvassa selvemmin.TT-tutkimuksessa säteilymäärät ovat suuria, mutta tutkimus on hyvin lyhyt ja kivuton. Lisäksi kuvia tulee satoja yhdessä vartalonkuvauksessa. Tässä kuva TT-kuvasta sekä varjoainetta säätelevästä laitteesta:


Seuraavaksi suuntasimme kohti ultraäänihuonetta. Ultraäänikuvauksista minulle tulee mieleen odottavat äidit ja vauvan sukupuolen selvittäminen. Käynti osastolla muutti kuitenkin oletuksia! Kun vierailimme huoneessa, oli pieni lapsi tutkittavana, jonkin sisäelimen toiminnan takia. Ultraäänellä tutkitaankin usein vatsan aluetta ja sisäelimiä. Ultraäänitutkimukset täydentävät röntgentutkimuksia ja ovat myös osittain korvanneet niitä. Tätä menetelmää käyttämällä vältytään myös säteilyltä. Ultraäänitutkimuksia tehdään toiseksi eniten heti luukuvausten jälkeen. Vuonna 2012 ultraäänitutkimuksia tehtiin 9231. Luku on kuitenkin pieni verrattuna luukuvauksiin, joita tehtiin saman vuonna 54 048! Yhteensä kaikkia tutkimuksia vuonna 2012 tehtiin 84 548. Aikamoinen yksikkö on tuo kuvantaminenkin!

Luukuvantaminen josta jo aiemmin mainitsinkin, on varmaankin tuttu suurelle osaa. Tutkimus kestää 5-30 minuuttia ja on kivuton. Tutkimuksia tehdään pienistä vauvoista vaareihin asti. Mikäli potilas ei esimerkiksi ensiavusta tai teho-osastolta pääse röntgeniin paikalle, viedään osastokuvauslaite osastolla ja kuva voidaan ottaa paikan päällä.

                                               Salia valmistellaan röntgenkuvausta varten                                                    

                                                                Osastokuvauslaite


Tuntemattomin toimenpide minulle, oli angiografia, jossa tehdään valtimoiden kuvauksia. Tässäkin tutkimuksessa apuna käytetään varjoainetta. Tutkimus on pitkä, noin 1-2 tuntia. Tutkittavaa ei nukuteta, mutta tutkimuksen jälkeinen lepo on kuitenkin tärkeää. Röntgenlääkäri on toimenpiteessä läsnä ja altistuu itsekin röntgensäteilylle. Tämän vuoksi lääkäri käyttää suojaavaa lyijypukua.
                                           Apuvälineitä toimenpiteeseen sekä tutkimuslaite.                   
 

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä on mangneettitutkimukset. Menetelmä perustuu kehossa olevien atomien reagointiin ja liikkeeseen laitteen mangeettikenttää kohti. Tutkitusti tämä menetelmä ei ole vaarallinen. Pääsy huoneeseen on kuitenkin tarkkaa, sillä mangneetti vetää kaikenlaisia metalliesineitä puolensa. Mm. kelloja, koruja, pankkikortteja tai kuulolaitetta ei huoneeseen saa mukaan ottaa. Myös sydämentahdistin estää tutkimuksen teon. Kuvaus on täysin kivuton ja kestää 15-45 minuutti. Tutkimuksen aikana on oltava paikoillaan. Putki jossa potilas on, voi aiheuttaa ahdistusta. Vaikka se onkin avoin molemmista päistä, joudutaan tutkimus aina välillä keskeyttämään ja on yritettävä myöhemmin uudestaa, mahdollisesti rauhoittavia apuna käyttäen.



Kuvantamisprosessi on pitkä ja vaatii monen ihmisen yhteistyötä. Potilaan saapuessa ilmoittautumaan, kirjaa sihteeri hänet saapuneeksi. Tämän jälkeen röntgenhoitaja tekee tutkimuksen ja kuvat tallentuvat digitaalisina. Seuraavaksi radiologi tekee röntgenlausunnon ja osastosihteeri kirjoittaa tämän puhtaaksi. Tämän jälkeen potilaan lähettänyt lääkäri saa tiedon röntgenin tuloksista. Lausuntoja tulee usea sata päivässä, joten ei voi kun hattua nostaa toimivalla ja tehokkaalle systeemille ja tiimityölle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti